2012-08-19
Vinst i Vasastafetten!

Damlaget gick till spets redan på sträcka två och höll täten stafetten igenom fram till en storstilad seger. Efter tio suveräna sträckor gavs Edita på slutsträckan chansen att i lugn och ro defilera inför täta publikled på upploppet. Segermarginalen blev till slut imponerande fem minuter till närmaste lag.

Av de 458 lag (nytt deltagarrekord) som kom till start i den 22:a Vasastafetten vid Vasaloppsstarten i Berga by hade vi tre lag; två supertaggade men något skadeskjutna herrlag och ett på pappret mycket starkt damlag.

Redan på startsträckan imponerade Erika Bergentz med att hänga av svåraste konkurrentlaget Dalaporten och växla som tvåa bakom Åsarnas skidlag med landslagsåkaren Hanna Seppas. Avståndet fram var inte större än att Elin Winblad på andra kunde ta laget till täten redan efter knappt halva sträckan. Elin sprang superbra och vann sträckan. Avståndet till nya tvåorna Dalaporten drygades ut fram till växel.

På tredje hade vi satt in Kristina Roberto som gick helt på knock och mossade all konkurrens. Solklar sträckseger, och på en tid som inte speciellt många herrar kunde matcha. Ut på fjärdesträckan rusade Annika Larsson med snabba steg och genomförde en väldigt solid insats som innebar att damlaget hade en ledning på över 6 minuter halvvägs i Evertsberg.

Den femte sträckan är tävlingens längsta och går till Oxberg. Förtroendet att förvalta ledningen låg på Josefin Gerdevåg. SM-bronsmedaljösen gjorde såklart ingen besviken. Det blev en ny sträckseger, och tre nya minuter kunde adderades till luckan på förföljarna. I detta läge började nog både löparna i laget och många supporters känna viss segervittring, men först skulle fyra lite kortare men väl så tuffa sträckor, och en lång slutsträcka, löpas.

Sträcka sex mot Gopshus löptes av Emma Fransson. Emma, som innan start var lite orolig för löpformen, stärktes av segerchansen och gjorde ett riktigt riktigt bra jobb och sprang under den egna måltiden. Bedriften att slå sin egen måltid upprepades sedan på sträcka sju av Linda Meijer som inte heller hon gav motståndarna minsta chans att närma sig speciellt mycket. Så när en bestämd Susanne Eriksson stack ut på åttonde var det med en kompakt ledning som hon förvaltade perfekt och skickade ut Elsa Ekelin med ungefär samma avstånd bakåt som vid sträckstarten. Så sprang Elsa som savannens snabbaste lejoninna, och då togs segern lite varstans ut i förskott.

För att testa speakern – och för att ha sparkapital kvar om något lag stack upp – hade vi självklart sparat vår spurtkanon Edita Martusevičiūtė till ankaretappen. Edita inledde i full galopp och ökade sedan fram till en mycket suverän seger. En glad Edita kunde vinka sig igenom Moras gator och löpa i sällskap med övriga nio över mållinjen. Sedan följde speakerintervjuer, radioinspelning, flera fotograferingar och mottagande av priser på scenen.

Herrklassen ska inte heller glömmas bort. Den vanns av ett ihopkokat sponsorlag före lag Peab (IFK Mora), och på tredje plats ett östgötalag med stomme ur OK Denselns orienteringsklubb. Vårt eget herrlag kom på en mycket bra femteplats efter stabil löpning rakt igenom. Patrik Karlsson gav laget en bra start med tredje bästa tid på sträcka ett, och därefter låg laget aldrig sämre än nia. Men det var länge en oviss strid mot Idre och Kumla. Halvvägs var både Idre och Kumla före, men Kumla fick se Ola Nybergs rygg i Lundbergsbackarna och kunde sedan inte svara. Men de tassade hela tiden nära bakom. Kumla slutade sjua.

Idre såg desto svårare ut. Detta tippade topplag låg alltjämt ett trettiotal meter före på Auklandsbron med 800 m kvar. Men genom en mäktig sluggerspurt av Linus Larsson, flitigt påhejad av nästan hela laget, lyckades fjällämlarna förpassas till sjätteplatsen med fyra låånga sekunder till godo (de låter dock hälsa att de bjussar på det, men att det kommer bjudas andra bullar på Idrelägret i september).

Det andra herrlaget sprang också ”helt ok” rakt igenom. Alla sprang efter bästa förmåga och laget kom på plats 21. Slutligen riktas ett varmt tack till de två medföljande coacherna Erik Harlén och Hanna Kask som skjutsade löpare och hejade sig hesa hela dagen.Länkar:
Resultat


Skrivet av: Johan Kask


Kommentarer Nyheten är för gammal för att kommenteras.

Skrivet av: Stefan Inlagt: 2012-08-24 kl 08:46
Grattis tjejer
Imponerande seger!

Skrivet av: Malm Inlagt: 2012-08-22 kl 20:28
Fin läsning och ruggigt spännande att följa våra fina damer!

Skrivet av: Linda Inlagt: 2012-08-20 kl 22:59
Härlig läsning! :)

Skrivet av: Sjögren Inlagt: 2012-08-20 kl 21:41
Grattis! Gick ju fint det där utan mig. Tjejerna var jag aldrig orolig för... =)

Skrivet av: Elimä Inlagt: 2012-08-20 kl 08:13
Stort grattis till grym prestation!

Skrivet av: Pontus Inlagt: 2012-08-20 kl 07:54
Grymt bra!!! Underbar läsning.

Skrivet av: Josse Inlagt: 2012-08-20 kl 00:16
Bra skrivet! Grymma insatser! Skoj att få vara med!

Skrivet av: bagarn Inlagt: 2012-08-19 kl 22:18
Hej!

Bra kört tjejer!

Bagarn

Skrivet av: Fritz Inlagt: 2012-08-19 kl 21:36
Bra skrivet Johan!

Editas och damlagets avslutning finns att se här: youtube.com/watch?v=RjmgZRaaDMk&feature=plcp

Skrivet av: One96 Inlagt: 2012-08-19 kl 19:39
Grymma herrlag! Grymmare coacher! Grymmaste tjejer!!!!

Riktigt bra skrivet, återupplevrer kårarna på ryggraden från gårdagen i denna
målande text!!
[Tillbaka]


458 lag deltog, nytt rekord.
Bildkälla: Vasaloppet Nisse SchmidtEdita för laget till seger.
Bildkälla: Vasaloppet Nisse SchmidtSegerposering.
Bildkälla: Vasaloppet Nisse Schmidt