2011-04-01
Så enkelt får du superglidet

Enligt mediarykten låg den nya japanska "supervallan" Gallium (se http://www.galliumwax.com/) bakom det superglid som framförallt hemmanationens åkare njöt av i Holmenkollen.

-Å nej, inte ännu dyrare vallor som man bara måste ha, tänker ni läsare. Faktum är att galliums pulver och fluid ligger på ca 3000 norska kronor för en burk som räcker till 9-10 par skidor. Det är dyrt. Men fördelarna av supersurf på skidorna känner alla skidåkare väl till. Det finns inga genvägar till det perfekta glidet. Eller gör det?

Jo, det gör det. Jag och vallaprofessor Widar har tittat närmare på den nya vallan. Gallium är egentligen ett metalliskt grundämne. Det har egenheten att det smälter nära eller vid rumstemperatur (ca 20-30 grader beroende på renhet). Men Gallium är unikt på det sättet att det ändå har en hög kokpunkt (flera hundra grader), vilket gör det hanterbart som ingrediens i skidvalla. Enligt vallatillverkaren tillför gallium i valla att vallan inte tar upp smuts och får vattenavvisande hydrofoba egenskaper. Gallium finns i många andra välkända produkter såsom Bilvax, Goretex och vattenresistent fasadfärg. Prova att häll vatten på en nyvaxad yta så vet ni vad som händer tack vare gallium.

Så, måste man ha den nya vallan? Ja och nej. Det positiva vi kommit fram till är att det går enkelt att blanda själv till en bråkdel av priset utan att behöva punga ut med närmare 4000 kr för 10 vallningar.

Gör så här:

1. Gå till närmaste välsorterade järnhandel och köp Galliumkarbon som säljs på bit eller i flingform på påse. Kostar runt 350 kr vilket ger ca 5-7 g rent gallium.

2. När du kommer hem tar du på vallamask och ser till att ha välventilerat rum innan du börjar

3. Sätt på spis e dyl. Vi använde Triangakök i vallabod. Värm upp galliumkarbonet som vid ca 130-150 grader smälter. Karbonet blir kvar i fast form och galliumet blir vätska. Häll av det rena galliumet (som nu kommer hålla sig flytande över 30 grader). Karbonet, alltså en slags kolförening, kan du spara för korvgrillning.

4. Ta fram ca 100 gram valfritt paraffin utan flour. T.ex. Briko Med Base, grundvallan. Värm upp parafinet så att det smälter helt. OBS! det får inte börjar ryka.

5. Tillför det fria Galliumet till flourfria paraffinet och rör om ordentligt.

6. Låt stelna.

Så enkelt fixade vi vår egen supervalla på 15 minuter. Allt du behöver är alltså vanligt paraffin och galliumkarbon från Järnhandeln. Gustav har kört på detta hemmakok
hela veckan i Lofsdalen och rapporterar att det varit 5-15% bättre än alla andra vallningar han experimenterat med.
Pris totalt: Under 400 kr för drygt 100 gram färdig valla.

Tveka inte att höra ringa Gustav Widar om ni har frågor hur man ska blanda.

Lycka till!Skrivet av: Johan Kask


Kommentarer Nyheten är för gammal för att kommenteras.
[Tillbaka]