2009-12-22
Wadköpingsloppet 2010: Bulletin nr 1

Välkomna till Wadköpingsloppet 7 februari 2010. Här kommer vår första bulletin med nyheter och information från tävlingsledningen om Wadköpingsloppet, Örebros klassiska seedningslopp till Vasaloppet och Tjejvasan över 40 km i vacker Kilsbergsterräng.

Wadköpingsloppet ändrar bansträckningen
Wadköpingsloppet, en klassiker i mellansvensk skididrott som sedan starten 1968 "alltid” avgjorts från Nora till Örebro, med Ånnaboda som målplats sedan tidigt 90-tal, byter skepnad. Inför 2010 har vi bestämt oss för att ändra huvudalternativet för bansträckning. Den klassiska "Färdevägen" från Nora till Örebro/Ånnaboda läggs till historien och vi kommer istället köra med både start och mål vid skidstadion i Ånnaboda.

Den nya banan (se kartskiss) hoppas vi ska ge flera fördelar, samtidigt som vi varit mycket försiktiga med att ändra för mycket. Vi vill behålla Wadköpingsloppets särart med vacker natur och riktig skidåkning i det bästa Kilsbergen har att erbjuda. Därför kommer alla återkommande deltagare att känna igen sig. Till stor del används samma sträckor som tidigare. Man kan helt klart säga att vi återanvänder de bästa och vackraste bitarna av gamla Färdevägen och kombinerar det med mer tillgänglighet för publik, servicefolk och funktionärer.

Att vi har start, en varvning och målet samlat på samma plats kommer att göra det mycket enklare att följa loppet som anhörig, och som deltagare behöver ni inte längre fundera på busstransport eller var ni ska parkera bilen. Nu samlar vi parkering, ombyte, vallaservice och restaurang bekvämt på ett ställe.

Då Ånnaboda ligger högre än den gamla startplatsen i Nora blir den nya bansträckningen något mindre fysiskt krävande är den gamla. Men vi hoppas ändå att det ska bli en riktigt härlig utmaning med en bra mix av diagonalåkning och stakning. För att underlätta för tekniskt lite svagare skidåkare kommer vi köra varven moturs vilket ger lättare utförskörningar med färre svåra kurvor.

De två varven körs med det korta -- 12,5 km -- varvet först och sedan det långa -- 27,5 km -- varvet. Detta för största möjliga sportsliga rättvisa genom att om möjligt helt undvika varvningar och ge elitåkarna fritt spår hela loppet.

Efter inspektion i förrgår kan vi konstatera att vintern har ankommit Kilsbergen och att det den 20 december fanns mellan 15 och 25 cm snö i Wadköpingsspåren.

Wadköpingsloppet - En god framtidsinvestering
Att åka skidor är hälsa. Genom att, träna för och, åka Wadköpingsloppet 2010 förbättrar du inte bara din egen hälsa, du stöttar också framtidens skidsport. Wadköpingsloppet skänker minst 10 % av din startavgift till projekt för framtidens skidåkning; anläggningsutveckling och skidprojekt för barn och ungdomar.

Tur med tävlingsprogrammet – Eliten kommer!
Tävlingsprogram är ett pussel att lägga. Förut har vi ofta haft legat samma dag som något stort internationellt långlopp. Men i år har vi haft tur i den mån att Wadköpingsloppet 2010 inte krockar med något annat stort långlopp, varken i Europa eller i närområdet. Detta borgar för ett mycket bra elitstartfält. Flera kända åkare med fina placeringar i Vasaloppet har redan anmält intresse vilket förhoppningsvis ger alla som jagar seedning till Vasaloppet gott hopp.

Med vänliga hälsningar
Organisationskommittén för Wadköpingsloppet 2010Dokument:
 Wadkopingsloppet 2010 Bulletin nr 1 i utskriftvänligt format


Länkar:
Karta: Ny bansträckning för Wadköpingsloppet
Wadköpingsloppet finns på Facebook


Skrivet av: Johan Kask


Kommentarer Nyheten är för gammal för att kommenteras.

Skrivet av: djn Inlagt: 2010-01-24 kl 21:05
Kul bansträckning! Måste åka!
[Tillbaka]


Vem var egentligen snabbast från arrangörsklubben senast det begav sig?