2007-05-21
Till Minne av John Jonsson, Mr Vasaloppet

För några dagar sedan nåddes vi av det tråkiga beskedet att föreningens store profil och eldsjäl John Jonsson inte längre är med oss. John föddes 24 december 1924 och blev 82 år. Det är med vackra minnen vi kommer ihåg John, hans hjärta som brann för skidåkningen samt hans entusiasm och engagemang som berörde så många.

En vinterdag 1948 träffades de skidsugna Karlslundarna på Café National på Rudbecksgatan. John, som då var en 24 år ung charkuterist, övertalades att ställa upp för föreningen och följa med på en skidtur eftersom det saknades ungdomsledare. Sedan den dagen var han skidfrälst och engagerade sig mer än de flesta andra medlemmarna i föreningens verksamhet.

Det var med John i spetsen som grenföreningen skidor tog form på 1950-talet och på 60-talet fick John upp intresset för Vasaloppet som var ett bra medel för att få fler skidåkande medlemmar.

Karlslunds IF har tack vare Johns enorma arbete blivit en av de stora föreningarna i Vasaloppet. John åkte själv Vasaloppet 1963 för att skaffa sig kunskap om loppet, och var sedan ledare för oss KIF:are i nästan 40 år. Många är vi som har fått nya krafter efter en ”Kaffe/Cola” i Läde. Om John själv inte hann ner så var det alltid ”någon annan” via Johns stora kontaktnät som flög ur skogen med en hälsning från Mr. Vasaloppet:

- ”Heja Karlslund den här ska du ha från John”

Som Vasaloppsgeneral kunde det bli 150 medlemmar eller fler som John tog ansvar för under resor till Öppet Spår och originalet. Med sitt goda minne och sin organisationsförmåga blev det en enkel match för honom att knyta ihop alla pusselbitarna.

För sitt goda arbete blev John Jonsson uppmärksammad i det nya Vasaloppsmuseet i Mora med en minnesplatta i entrégolvet tillsammans med andra celebra Vasaloppsnamn.

John ökade intresset för Vasaloppet i föreningen genom att dela ut en röd Dalahäst till den Karlslundare som hade snabbaste tiden varje år, därutöver också en minneshäst som 10-åring och en 20-åring.

Under åren som föreningens Vasaloppsgeneral bar han drömmen om att ta hem en KIF:are topp 100. Det kom närmare och närmare under 2000-talet. Tillsist blev drömmen verklighet! År 2005 då Daniel Cornelius tog hem Vasaloppshästen, genom att bli klubbens genom tiderna bäste ”9-milare” på 35:e plats... ja, då lyste solen inom John!

John Jonsson har därtill minst 24 år inom styrelsen med tunga poster, varav 18 år i följd som kassör.

Varmt tack John för alla åren!

 • Skriv gärna ett personligt minne eller en hälsning till John i kommentarsfältet nedan.


 • Begravning äger rum i kretsen av de närmaste.


 • För de som vill hedra John: Sänd gärna ett bidrag till Parkinsonfonden Pg. 90 07 94-9


 • Skrivet av: Mats Carlberg


  Kommentarer Nyheten är för gammal för att kommenteras.

  Skrivet av: Mats Knutsson Inlagt: 2007-06-21 kl 20:54
  Jag kommer alltid att minnas ditt goda humör och ditt stora hjärta för KIF.
  Tack John !
  Mats Knutsson

  Skrivet av: Kaj Timrén Inlagt: 2007-05-31 kl 20:49
  Tack John
  för all 'värme och vänskap' Du gav familjen Timrén när vi kom till Örebro på 70-talet ... för oss betydde detta enormt mycket.

  Skrivet av: Stefan Inlagt: 2007-05-29 kl 11:19
  Tack för alla tillrop och positiva kommentarer och att du alltid trott och stöttat oss aktiva på ett mycket glatt och positivt sätt, det har aldrig varit några problem utan allt har alltid gått att fixa.
  Som när jag skulle åka mitt första vasalopp och John seedade upp mig till led 1, på vilka meriter och på vilket sätt det är nog bara John som vet.

  Skrivet av: Transtrands kursgård Barbro Samuelsson Inlagt: 2007-05-25 kl 11:39
  Skickar en sista hälsning till John och tackar för ett fint samarbete under många år som vi har pusslat ihop alla vasalöparna.

  Barbro

  Skrivet av: One96 Inlagt: 2007-05-22 kl 08:36
  ...jag blev skidåkare precis som du sa den där kvällen då jag åkte i mål med en stav i Karlslundskogen och inte sa de vackraste orden en 8-åring kan! =)

  Tack John!

  //Mats C
  [Tillbaka]