2006-04-10
Skidting 13 maj för Örebro läns distriktsförbund

13 maj hålls det årliga Skidtinget för klubbarna inom Örebro läns skidförbund. Där beslutas och diskuteras gemensamma frågor som berör medlemsföreningarna på ett eller annat vis, allt från ekonomi och organisation till upplägg på DM och samordnade läger.

Detta är ett ypperligt tillfälle att initiera idéer, genomdriva förändringar och påtala brister. Finns det synpunkter och idéer för Svenska Skidförbundet är detta också ett tillfälle att enas kring gemensamma påtryckningar.

Skriv ner dina synpunkter och idéer, och diskutera, i nyhetens kommentarsfält så sammanställer jag det till gemensamma förslag för KIF:s representanter att framföra. Ni kan även maila till skidor@karlslundsif.org.

Styrelsen diskuterar inkomna idéer och synpunkter 24 april.


Frågor som kommer att avhandlas är t ex:

- DM i framtiden; sträckor, distanser, stilar, klassindelning, tidpunkter

- Gemensamma riktade satsningar; t ex stöd till elitsatsande och/eller kampanjer för fler äldre, yngre, ledare, spårskötare, nybörjare, tjejer etc.

- Gemensamma aktiviteter; läger, träffar, föreläsningar och utbildningar eller annat med stordriftsfördelar

- Ungdomsverksamhet; upplägg på de yngres tävlingar (t.ex. i Skidringen), nödvändighet med klass för varje årskull, priser mm

Lite Bakgrundsfakta:
Vad är Örebro läns skidförbund?
Karlslunds IF är en av omkring tjugotalet skidföreningar som gemensamt har en samarbetsorganisation benämnd Örebro läns Skidförbund.

Vår förenings medlemsskap i distriktförbundet har flera positiva effekter. Genom att samarbeta kan vi lägga ihop ett tävlingsprogram med få krockar, vi kan samköra utbildning och lägerverksamhet mm och föra en gemensam talan mot media, allmänhet, kommun/stat och Svenska skidförbundet.
Samt inte minst ska förbundet vara ett diskussions- och samarbetsforum mellan föreningarna.

Förbundet har inga stora ekonomiska muskler, men genom en medlemsavgift från varje förening och en kännbar tävlingsskatt från arrangörer av tävlingar finns det lite pengar som idag används bl a till en kanslist som sköter utskick, svarar i telefon och företräder klubbarna gemensamt utåt.Skrivet av: Johan Kask


Kommentarer Nyheten är för gammal för att kommenteras.

Skrivet av: Johan Inlagt: 2006-04-19 kl 14:01
Bra diskussion!
Vad tänker ni kring övriga frågor, t ex Gemensamma riktade satsningar och hur förbundet i framtiden bör vara organiserat för att stötta klubbarna på bästa sätt?

Skrivet av: widar Inlagt: 2006-04-18 kl 20:30
Att lägga DM helgen efter vasaloppet tror jag inte är en bra idé.
Många vasaloppes åkare lägger skidorn på hyllan efter första
söndagen i mars.

Skrivet av: Johan Inlagt: 2006-04-18 kl 19:14
Det var bra synpunkter Lena. Tar med det till styrelsemötet och Tinget.

Alla >> Jag hoppas vi kan, trots orienterings- och löpartävlingar, skicka 3 personer till Tinget. Jag går, och hoppas på sällskap. Intresserad av att representera oss?

Skrivet av: Lena Inlagt: 2006-04-18 kl 16:17
DM
Johans förslag om att ha ett ”lång-dm” i samband med Wadköpingsloppet tycker jag är en bra idé både för damer och herrar. Till skillnad från Anna och Kia tror jag att det, trots ländgen, skulle locka fler tjejer till DM eftersom många åker Wadköping som träning inför Vasaloppet. Deltagarantalet i Wadköpings damklass är betydligt högre än alla damklasser tillsammans på DM. Jag har inga direkta önskemål om upplägg på DM men jag tror att arrangemanget behöver förnyas en del eftersom deltagarantalet idag är lågt. ”Långskavarna” prioriterar distansträning framför DM i januari och för att få fler Vasaloppsåkare att åka DM får man nog lägga tävlingen helgen efter Vasan. Annars tror jag det handlar mycket om en attitydfråga för få fler att åka DM. Många av dagens, som Persson kallar dem, ”moderna skidåkare” på motionsnivå tror inte att de platsar att åka DM trots att de tränar relativt mycket och definitivt skulle platsa. Här tror jag att respektive förening måste peppa mer.

Gemensamma aktiviteter
Gemensamt skidläger både för ungdomar och ”Vasaloppsåkare” exempelvis i Idre första veckan i december. Det måste vara enklare för skidförbundet att fixa bra pris på boende om de kan boka för många. Dessutom är det kul med gemensamma träningar och aktiviteter (ex föreläsningar eller vallakurs kvällstid) för dem som vill.

För övrigt tycker jag att det är otroligt korkat att lägga ett skidting lördagen den 13 maj. För det första går Göteborgsvarvet, Sveriges största löpevenemang, denna lördag och för det andra tycker jag att ett skidting borde ligga lite mer i anslutning till skidsäsongen, typ sista helgen i mars.

Skrivet av: Anna E och Kia Inlagt: 2006-04-12 kl 15:31
Kort sträcka lördag typ 5 km och lång söndag. Ev jaktstart skate söndag, men då bör det vara egen prisutdelning för 5 an klassiskt lörd och inte möjligt att enbart köra skaten på söndagen. Kul med korta staffetten kväll! Lång DM i form av Wadköpingsloppet för damer känns kanske väl tufft - om man vill ha många startande. En 30 km kanske kan locka ngt mer?

Skrivet av: widar Inlagt: 2006-04-12 kl 13:33
Det skulle vara kul, om man körde 10 resp. 15 km lördag/söndag
som en gammal hederlig jaktstart. Nackdelen är dock att de som
inte kör både skate/klassiskt kommer kanske inte vilja tävla.

Skrivet av: Danne (Knät) Inlagt: 2006-04-11 kl 18:44
Tycker Johans förslag är kanon! 10 o 15 km under DM helgen och Lång DM som t.ex Wadköpingsloppet.

Skrivet av: Johan Inlagt: 2006-04-11 kl 14:36
Widar >> Jo ditt förslag var också bra. Ska man införa Lång-DM på Wadköping får man nog ta bort något annat, förslagsvis 30 km individuell start. 4 distanser; Stafett, Sprint, Indivuell start 10 eller 15 km och masstart 40 km, verkar rimligt. Nackdelen är då att det aldrig blir en lång DM-distans i skejt... Det tåls att diskuteras.
Vad tycker Knät, Älgfaran och övriga aktiva DM-åkare?

Ni som inte åker DM vanligen >> Hur ska det vara för att få er till start?

Lena, Anna, Kia, Åsa och övriga damer >> Vilket upplägg vill ni ha?

Skrivet av: widar Inlagt: 2006-04-11 kl 12:46
Johan >> Det var ingen dum idé det. Alternativ kan vara att köra
sprint lördag, 15 km indv start söndag eller tvärtom. Fast då blir
det väldigt likt sverigecup tävlingarna.

Skrivet av: Johan Inlagt: 2006-04-11 kl 12:30
Stefan >> Ja. Fast de få veteraner som åker DM tycker ju absolut det ska vara minst 30 km.

Ett bättre alternativ, tycker jag, är att man kör "klassiska DM" med individuell start och kortar till 10 km lördag och 15 km söndag, och istället lägger in ett "Lång-DM" med gemensam start integrerat i Wadköpingsloppet. Då får ju långskavarna behålla sitt favorit-DM samtidigt som kortningen i DM-helgen öppnar för sämre tränade att vara med, typ jag, och gör dubblering lättare.

Med så få deltagare på DM borde det väl räcka med herr- och damklasser i åldrarna 12, 14, 16, 20, 21, 45 och 60 = 14 klasser. På sprinten räcker det med 12, 14, 16 och 21. Tycker jag.

Skrivet av: stefan Inlagt: 2006-04-11 kl 07:23
Tycker man ska ta sig en funderare på om det överhuvud taget ska vara 30km för de över 45.

Skrivet av: Widar, renslaktarn.... (Kärt barn har många namn) Inlagt: 2006-04-10 kl 19:14
Under DM helgen tycker jag att det korta 15 KM loppet skall köras
på lördagen. Samt det långa 30 KM loppet på söndagen. Alltså tvärt
om mot vad det varit senaste åren.

En DM sprint skulle vara trevligt.

Skrivet av: Johan Inlagt: 2006-04-10 kl 16:42
På punkten "Riktade satsningar" tycker jag personligen att det är oerhört betydelsefullt, och väl investerade pengar för den gemensamma kassan i förbundet, att stötta Danne och killar som Garphyttans Patrik Karlsson att orka fortsätta utvecklas och satsa mot nationella senioreliten.

Varför? Utan förebilder på hemmaplan som då och då syns i media lockas få yngre utanför den infödda kärnan att börja med sporten. Även föreningarna i distriktet utan egen elitsatsning får draghjälp i rekryteringen av de framgångar som syns = värt att satsa gemensamma pengar på.

Hur? Med ekonomiskt stöd göra det möjligt för föreningarna att behålla våra bästa bland distriktsklubbarna och kunna erbjuda dem lika bra stöd som storklubbarna i Dalarna och Norrland.
[Tillbaka]