2005-03-20
DM-helgen 2005

Det blev två kanonfina skiddagar med bra och rättvisa förhållanden, fint skidföre och bästa tänkbara väder med några få minusgrader i snön och i skuggan och varmt och behagligt i solen.

Tyvärr var det alldeles för få deltagare med, vilket var mest synd för dem som stannade hemma, men också oroande för framtiden med så tunna klasser i ungdoms- och junioråldrarna. Det behövs nya tag, eldsjälar och lite nya idéer för att få fart på sporten igen.

Vi i Karlslunds IF har också del i nedgången. På lördagen hade vi bara två åkare till start, och en i mål. Daniel Cornelius var tråkigt nog kvar i Örebro, sjuk, båda dagarna.

Lördag
Mats Carlberg försvarade dock färgerna länge och väl som ledare i seniorklassen. Han öppnade bäst av alla och höll ledningen fram tills det var 5-6 kilometrer kvar. Där någonstans fick Tryggve Malm nya raketkrafter och kämpade sig ikapp och förbi. Mats knöt ändå ihop loppet och fick glädjas åt ett hedersamt silver.

Kristofer Elo öppnade friskt och hängde tidsmässigt med i några kilometer, men kände själv att kroppen inte mådde bra så för Kristofers del slutade DM efter 5 km. Trist att bryta, men klokt att kliva av om man inte är kry.

Resultat lördag
Herrar
1. Tryggve Malm, Garphyttan
2. Mats Carlberg
3. Torben Malm, Garphyttan

Damer
Tyvärr ingen deltagare

Herrar, juniorer
1. Daniel Kullberg, Garphyttan

Damer, juniorer
1. Therese Carlsson, Zinkgruvan

Söndag
Söndag innebar klassisk stil och halverad distans. Innan juniorer och seniorer fördelade sina medaljer kördes stafetter för ungdomar. Tyvärr också det en tävling utan Karlslundsåkare. Istället fick vi som vanligt koncentrera vår uppmärksamhet till seniorklasserna där vi hade 8 anmälda, men p g a sjukdom bara 4 startande.

I herrklassen åkte Janne Toivanen starkt genom hela loppet och var kanske den som gick allra snabbast på de lättåkta partierna. Det räckte till Jannes första DM-medalj någonsin. Ett silver.

Även Mats Carlberg gick bra på platten och visade riktigt härliga kämpatakter genom hela loppet. Det blev en ny medalj till samlingen. Denna gång i brons.

Mot Tryggve Malm hade varken Janne eller Mats mycket att sätta emot. På sin paraddistans 15 km klassiskt öppnade Tryggve stenhårt och ingen kunde hålla samma tempo i uppförsbackarna.

Tredje karlslundare i herrklassen var årets komet Gustav Widar. Gustav kastade sig in i DM med målet att besegra Laxås Matthias Wiktorsson som han kört mycket jämnt med tidigare under säsongen. Uppvärmningen och utgångstempot lovade mycket gott. En tidig delad ledning med Tryggve efter 200 meter kostade dock på och kampen mot Wiktorsson blev intensiv. Under första milen var avståndet sällan mer än 5 sekunder åt något håll, men sedan rann krafterna ur Gustav som till slut fick se sig besegrad av Matthias. Placeringen blev nr 5.

I damernas seniorklass var Sara Sjödin ensam anmäld, men med lite egna initativ och en portion organisationsförmåga förmådde Sara den lika ensamma äldre juniortjejen från Ställberg att flytta upp i damseniorklassen mot att klassen förkortades till juniorernas banlängd 5 km.

Sara öppnade efter bästa förmåga och kämpade tappert hela loppet. Mot Ställbergstjejen fanns inte mycket att göra idag, men Sara var glad ändå. Med Saras lösning blev det i alla fall lite kamp och DM-status på klassen.

Resultat söndag
Herrar
1. Tryggve Malm, Garphyttan
2. Janne Toivanen
3. Mats Carlberg
5. Gustav Widar

Damer
1. Madeleine, Ställberg
2. Sara Sjödin

Herrar, juniorer
1. Andreas Nykvist, Hällefors

Damer, juniorer
1. Maria Börjel, Hällefors

Avslutningsvis: En DM-helg i superväder, många högklassiga kämpainsatser, men för första gången på många år inga guld till föreningen. Det ska vi ändra på till nästa vinter. Då hoppas jag också att vi kan skicka minst tredubbel trupp!Länkar:
Resultat
Fotogalleri


Skrivet av: Johan Kask


Kommentarer Nyheten är för gammal för att kommenteras.

Skrivet av: Sture Wååg. Inlagt: 2005-03-20 kl 22:54
Hej Johan och alla andra.
Tack Johan för ett fint reportage från Hällefors, jag tänkte bara korrigera ett resultat i rättvisans namn som det brukar heta. I H17-18 gick segern idag till Andreas Nykvist från Hällefors före Daniel Kullberg Garphyttan 17 sek.efter.
Trevlig sommar och på återseende till nästa vinter. Hej hopp.
[Tillbaka]


Mats Carlberg, silver och brons att lägga till stafettguldet tidigare i vinter


DM-kungen 2005 Tryggve Malm, 2 guld


Janne Toivanen, silver på 15 km