2005-03-19
Resereportage Världscupen Göteborg 2005-03-16

En snabb inlastning i Karlslund vid lunchtid följdes av stabil transport signerad Widar till Göteborg. Förutom Widar och jag och naturligtvis Danne följde också Johnny Rääf med vilket jag tycker var skoj.

Ett rykte vi hört är att det alltid regnar i Göteborg vintertid, vilket stämde väl. Sista biten ner och hela eftermiddagen och kvällen regnade det oavbrutet, kallt och mycket.

När vi kom ner fixades det med skidor, vallning, nummerlappar och annat sånt som man gör före start.

I en sprintprolog startar seedade fältet (Red Group) först och den nationella gruppen, dit Danne hörde, sist. Med nr 65 och sist av alla var det 18.21.50 som Danne startade sitt premiärlopp i världscupsammanhang och lite drygt två minuter senare var det hela avklarat.

En snabb kontroll på klockan visade att Danne öppnade bra första varvet (av två) och hade klart häng på både de 16 som går vidare och de 30 som får poäng.

Vid passering i vår kurva på andra varvet levde fortfarande hoppet, det hela handlade om tiotals placeringar per sekund så coacherna hade lite svårt att gissa slutplacering.

In på upploppet, och uppe på TV-skärmen, gav Danne allt de sista 100 metrarna. När det var 60-70 meter kvar gick tiden för prologseger ut och placering för placering rasslade för varje kraftfullt stavtag. Först stannade grafiken till på 37 för att någon sekund senare korrigeras till 58, vilket också blev den riktiga slutplaceringen.

Det fattades några tiondelar till Vittoz och Svartedal och ett par sekunder till poäng och cirka fyra till avancemang. Danne hade gett allt som fanns i kroppen för dagen och skidorna hade han vallat efter bästa förmåga, så nog fanns det anledning att vara hyggligt nöjd med insatsen.

Jag vet att Danne är en god sportsman som aldrig vill förklara resultat på något annat än egen kapacitet, men som åskådare kunde jag, Johnny och Widar konstatera att sent startnummer knappast var en fördel för en tung åkare när regnat löste upp underlaget. Stig Strand hade nog sagt att banan var en aning slagig för de sent startande.

Men placering 58 var inget Danne surade för särskilt länge, utan med torrt underställ, lite matsäck i magen och varmare kläder följde vi resten av tävlingen från läktaren som åskådare. Det var blött och kallt, men skoj.

Sen åkte vi hem och laddar nu om för kommande lopp.Skrivet av: Johan Kask


Kommentarer Nyheten är för gammal för att kommenteras.
[Tillbaka]